Enthousiaste reacties op SpeakApps op BVNT2. SpeakApps present at BVNT2

SpeakApps was aanwezig op de tweejaarlijkse conferentie van de Beroepsvereniging voor docenten Nederlands als tweede taal, de BVNT2. De presentatie had de vorm van een proeverij, waarbij docenten kennis maakten met het project, het platform en de applicaties. Nadat de resultaten van de pilots van het afgelopen semester waren gepresenteerd, moesten de aanwezigen zelf taken bedenken voor de mondelinge productie en interactie online.

De taken kwamen duidelijk tegemoet aan de uitdagingen waar docenten in de verschillende onderwijscontexten zich mee geconfronteerd zien. Zo bedacht men taken voor LANGblog waarbij cursisten op een originele manier op een baan moesten solliciteren. Voor Tandem kwam men met rollenspellen zoals artikelen kopen in de winkel of de weg vragen aan een voorbijganger. Voor Videochat werden er taken bedacht in de vorm van discussies en overleggen op een meer hoger niveau.

De aanwezigen reageerden enthousiast. Men zag de meerwaarde van de SpeakApps tools duidelijk in, want zelfs in een tweedetaalomgeving wordt de spreekvaardigheid lang niet altijd voldoende geoefend.

De conferentie van de BVNT2 werd ditmaal bezocht door meer dan 350 mensen uit België en Nederland. De docenten zijn werkzaam in het inburgeringsonderwijs, alfabetisering, ISK, en onderwijs aan midden- en hoogopgeleide anderstaligen.

***
SpeakApps was presented at the bi-annual conference of the Society of Teachers of Dutch as a Second Language (BVNT2). There were more than 350 attendees from Flanders and the Netherlands. The teachers who joined the SpeakApps presentation liked it very much. Not only were they introduced to the tools and the platform, but they also had to design tasks for oral production and interaction online. The teachers were particularly interested to see whether or not the tools meet the needs of their teaching contexts.

These contexts vary from students who learn how to read and write, to lower educated students up to higher educated students, who learn Dutch for general or specific purposes. The tasks that were designed have resulted in a collection of interesting and challenging tasks that will be useful for the SpeakApps project.